Historiek

JCI Oostende Middenkust werd opgericht op 1 mei 1965. Onze afdeling staat reeds meer dan 50 jaar ten dienste van Oostende en omstreken. Onze voorgangers en huidige leden hebben vele mooie projecten gerealiseerd. Hierbij enkele uitschieters uit ons rijk verleden:

Industriekaart (1974): Industriegronden, infrastructuur en de opportuniteiten van groot Oostende op een innoverende wijze in kaart brengen.

Kapellestraat (1969) – Bad & Strand (1989): De infrastructuur van de Kapellestraat (autovrij) en de Albert I Promenade met succes verbeteren.

Jaycee Penny (1989): Ten voordele van Levenslijn (VTM) werden met 7.000 deelnemers 7 wereldrecords gebroken en het Wapenplein werd omgetoverd tot een munttapijt met 6 miljoen muntstukjes.

China Actief (1991): 143 Chinese bedrijven werden op een economisch congres met academische zitting en handelstentoonstelling vertegenwoordigd.

JCI European Conference Oostende (2000): JCI Oostende Middenkust organiseerde in 2000 de European JCI Conference. Ruim tweeduizend congressisten uit alle uithoeken van de wereld zakten naar Oostende af voor vorming, cultuur, fun & beach.

Scholendebating (2003): JCI Oostende organiseerde een scholendebating in gans Vlaanderen en liet leerlingen uit het secundair onderwijs op een actieve manier kennis maken met de kunst van het debat. Hun kennis en vaardigheden werden dmv. een debattornooi getoetst en door een vakjury beoordeeld.

Economisch Portaal Oostende – EPO (2004): EPO heeft tot doel Stad Oostende te promoten als investeringsregio en de kandidaat investeerder de mogelijkheden, infrastructuur, mobiliteit, … te laten kennen maar evenzeer het aangenaam, cultureel en culinair leefklimaat te benadrukken.

Excellence@work (2005): Om de kloof tussen studie en job te verkleinen ondersteunde JCI Oostende jongeren die zich, al of niet na hogere studies, wensten te vervolmaken in een vakgebied teneinde zich met een aantrekkelijk profiel op de arbeidsmarkt aan te bieden.

Belgische Delegatie naar Maastricht (2007): JCI Oostende Middenkust verzorgde de Belgische Delegatie naar dit Europese congres te Maastricht. Onze afdeling bracht de grootste delegatie (meer dan 300 Belgen) naar het congres en dit op een uiterst creatieve manier. Met 2 river cruisers (voorzien van 212 bedden) vaarden we Maastricht binnen en maakten een onvergetelijke entree.

Business & Netwerking Dag (2008): Onze afdeling nam de taak op zich om een business event uit te werken waarbij ondernemers met elkaar in contact komen en dit op een vernieuwende manier. Met ‘netwerken: een sport of een werkwoord?’ als centraal thema, mochten we zo’n 250 ondernemers vanuit gans Vlaanderen verwelkomen in het businessgebouw van KVO Oostende.

Kunst - contradictio in terminis (2010): JCI wou het bedrijfsleven en bekende Oostendenaars samenbrengen met de kunstwereld. Daarbij hebben wij onze plaats verdiend op de cultuurkalender van Oostende Cultuurstad 2010.

Congres JCI Vlaanderen (2012): Het congres van JCI Vlaanderen is een jaarlijkse samenkomst van de actieve leden van JCI Vlaanderen. Het is een trefpunt waar we het voorbije jaar evalueren, onszelf bijscholen en op een ontspannen manier kunnen netwerken. Het is ook de traditie om het ondernemerschap in de streek te ontdekken. Dergelijk groot evenement naar Oostende halen had ook zijn voordelen naar de economische regio. Het thema was groen genieten. 374 deelnemers werden een volledig weekend verwend met bedrijfsbezoeken, keynote speakers, opleidingen, … .

Sportdag JCI Vlaanderen (2013): De afdeling zette alles op alles om een sportdag te organiseren met alles er op en er aan voor de actieve leden van JCI Vlaanderen. Onder het thema "sport je wild" werd een promocampagne opgezet binnen JCI Vlaanderen en mocht de commissie maar liefst 120 sporters verwelkomen in Oostende. Het werd een regenachtige dag, maar niks hield de sporters tegen. Gedurende de dag konden we rekenen op liefst 40 medewerkers. Het werd een geslaagde dag waar we met trots op kunnen terugkijken.

Politiek debat (2014 en 2019): De afdeling besloot naar aanleiding van de federale verkiezingen een politiek debat te organiseren waar alle partijen openlijk in debat konden gaan met elkaar. Het werd een boeiende avond met pittige debatten onder de vertegenwoordigers van de partijen.

Districtsvormingsdag (2014): Deze vormingsdag verliep in samenwerking met Vives rond het thema authentiek zelfleiderschap met vormingen rond enthousiasme, houding and mindset, spreken in het openbaar, lichaamstaal, missie, visie en leiderschap versus persoonlijkheidsstijlen. Deze vorming gingen door in de gebouwen van Vives in Oostende en was toegankelijk voor elk jci en niet jci lid in het district West-Vlaanderen en iets daarbuiten.

Business Boost in a sixpack (2015-2016-2017-2018): Met JCI Oostende Middenkust zijn we een tijd geleden gestart met een 6-delig business pakket “Bussiness boost in a six pack”. We richten we ons vooral tot jonge mensen met ondernemersbloed binnen en buiten JCI. We willen hen inspireren en prikkelen om te ondernemen. Het traject dat we aanbieden bestaat uit 6 verschillende disciplines die de ondernemersgeest een boost geven. 

Business & Netwerking Dag + Award Vlaamse jonge ondernemer (2016): Er werd een boeiend businessweekend georganiseerd met de finale van de "JCI Vlaamse Jonge Ondernemer" en een Business & Networking Day.  De spanning was te snijden tijdens de Finale van de Vlaamse Jonge Ondernemer, waar de 5 finalisten uit de provinciale voorrondes het tegen elkaar opnamen. Daarbovenop brachten Fabrice Goffin en Zora Robot hun eigen opstartverhaal.

Nationaal Congres JCI (2024): In samenwerking met JCI Veurne-Westkust verwelkomen we het nationale congres in onze prachtige kuststad Oostende met als thema KUST ZE! - Hydrate your Mind.